Karl Péter – Magamról

l3

Annak ellenére, hogy jó ideje figyelem a világot saját testem, elmém, szívem működésén keresztül, bemutatkozásom megírásában voltam legkevésbé motivált.

.
trening_karl
Abban bízva, hogy legalább egy embernek hasznára lehet ez az írás, mégiscsak bemutatkoznék.

Mindig is pontosan tudtam mi szeretnék lenni.
Bár utána néhány éven belül általában kiderült hogy tévedtem.

Szerencsémre utána mégis sikerült valami újat találni, amiben méginkább jó akartam lenni.

Általános iskola után könyvelő akartam lenni. Középiskolában kiderült ez áll tőlem legtávolabb, de szerencsére tanítottak nekünk programozást, ami nagyon tetszett. Persze utána azt gondoltam, hogy egyetemen programoznom kell. Utolsó egyetemi éveimben rájöttem, ez időpocsékolás volt, így gyorsan kéne valami értelmeset is tanulni, mielőtt beállok a dolgozók sorába. Akkor éreztem, hogy a fotózásnak ez az utolsó esélye, hogy komolyabb dologgá nője ki magát. Így gyorsan szereztem külföldi ösztöndíjat, majd Pesten is tanultam alkotói fotót. Mire megkaptam az informatikai diplomát, már tudtam, fotós leszek.

Persze a fotós szakmámban is pont az zajlott le eddig, mint a korábbi életemben. Először a divatfotózás és a magazinok világa varázsolt el. Úgy láttam végtelen lehetőségek vannak benne. Ez pontosan az első komolyabb alkotói válságig tartott. Akkor kénytelen kelletlen el kellett gondolkodni, vajon mitől jó kép a jó kép, én hol vagyok bennük, hogyan találhatok újra magamra. Kb egy év belső keresgélés és világjárás után azt hiszem megtaláltam valamit és hazatértem.

Innentől kezdve a fotózás egy eszközzé vált a szememben, amit pontosan és céltudatosan lehet használni azért, hogy az ember megtalálja Önmagát. (Tapasztalatom szerint folyamatos tendencia az emberben az eltévedés, ami jó is lehet).

Fokozatosan vált fotóoktatásaim központi elemévé az énazonossá alkalulás folyamata. Míg máshol konkrét tudást, elfogadott értékeket, trendeket adnak át addig nálam egyre inkább a saját értékrend felfedezése és belső képességek magabiztos használata a cél.

Abban hogy én azt mutassam aki vagyok, és ne csak az eszemen keresztül éljem meg önmagam, a tai chi ad hatalmas segítséget több mint 6 éve. A legokosabb emberek legjobban sikerült könyvei sem tudnak annyi tudást és tapasztalást adni, mint a saját testemen keresztül megélt napi tai chi. Ezek a megélések segítenek abban, hogy emberekkel dolgozhassak, és legmélyebb élményeikkel, félelmeikkel, jövőképükkel foglalkozzak.

Néhány dátum

  • 2013-2015   Képi kifejezéspszichológiai szaktanácsadó, Károli Gáspár Református Egyetem
  • 2010-2011   “Alkotói felfedezőút” Chille, Argentína, Brazília, Uruguay
  • 2010-            Tai chi (Yang Family Tai Chi Chuan)
  • 2010-            Fotóoktatás kezdete
  • 2004-2006 Fotográfus Alapítványi Iskola
  • 2003-2004 Snoghoj Hojskole, Dánia
  • 2000-2006 Veszprémi Egyetem Informatika Tanár szak

 

Szóval még mostanában is találok olyan újabb dolgokat, amiben jobb akarok lenni, mint korábban másban. Tán az egyetlen különbség fiatal énemhez képest az, hogy a régebbi dolgokat, amit egy ideig legfontosabbnak gondoltam, már nem dobom el teljesen, hanem próbálom beépíteni, vegyíteni, hogy valami új jöhessen létre.